Duşakabin Profilleri

Duşakabin Profilleri

Duşakabin Profilleri

Duşakabin profilleri şık ve dayanıklı olması ayrıca su sızdırmazlık özelliği sayesinde her banyoda büyük kolaylık sağlıyor. Birçok kapalı mekanda kullanılan profiller, duşakabin sistemlerinde de aynı vazifeyi görüyor. Hafif ve dayanıklı mekanizmalara sahip olmaları nedeniyle banyolarda yaygın bir şekilde kullanılıyor. Alüminyum duşakabin profilleri esnek bir malzeme olduğundan sadece duşakabin için değil cam balkon için de kullanılabiliyor. Bu profiller raylı kapı sistemleri olan mekanlarda dışarı su çıkmasını engellemek amacıyla sıklıkla tercih ediliyor. Profiller kolay işlenen malzemeden yapıldıklarından dolayı PVC sistemlerinden farklı olarak banyo alanlarında büyük kolaylık ve ferahlık sağlıyor.

Duşakabin için profil seçiminde rengine bakarak karar vermek yanıltıcı olabilir. Çünkü düşük maliyetli imalat yapan bazı üreticiler hurda malzemeleri altın sarısı ya da bronz gibi renklere boyayarak satmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için kaliteli ve birinci sınıf yapı malzemeleri ya da duşakabin ürünleri satan yerlerle anlaşma yapmak gerekir. Uzun ömürlü, paslanmayan ve kararmayan bir duşakabin profili kullanmak için en doğru yol marka değeri bilinen ürünleri satın almaktır.

Alüminyum Duşakabin Profilleri

Alüminyum duşakabin profilleri milimetrik kalınlıkları 5-6 mm olarak üretilmiş paslanmaz ürünlerdir. Farklı alanlarda kullanılan profillerin kalınlıkları genellikle aynıdır. Suyun fazla olduğu alanlarda sızdırmazlık görevi gördüklerinden duş kabinlerinde kullanılmaktadır. Banyolarda kabin sistemlerinin yerleştirilmesi yapılırken profiller tam sızdırmazlık sağlamaları açısından silikon çekilerek takılmaktadır. Ayrıca dışarıdan gelen herhangi bir darbeye karşı dayanıklılığı yüksek olduğundan farklı mekanlarda güvenle ve sorunsuz bir şekilde kullanılabilir.

Alüminyum profiller istenilen tarzda ve ölçüye göre üretilebilmektedir. Son teknoloji kullanılarak üretilen duşakabin profilleri çok güçlü, dayanıklı ve her türlü kabine uyum sağlayacak şekildedir. Duşakabinlere estetik ve modern bir dokunuş katan profiller oldukça uzun ömürlüdür. Ayrıca temizlemesi kolay olduğundan çabuk aşınmaz ve çizilmez. Bu malzeme aynı cam balkon profilleri ile benzer durumda olup iskelet görevi görür. Duş zemini ile uyumlu olan bu ürünler eğimle doğru orantılı bir şekilde zemine kolaylıkla monte edilebilir. Zeminin eğiminin görünmesini engelleyen profil malzemesi suyun drenaj kanalına akmasına olanak verir.

Duşakabin Profil Çeşitleri

Duşakabin profil çeşitleri özelliklerine ve yapılarına göre beyaz, eloksal kaplı(krom), mat, elips şekilli ve parlak olmak üzere farklı kategorilere ayrılır. Genellikle tüm bu çeşitlerin yan çerçeveleri 2 mm kalınlığındadır. Ayrıca eğilip bükülebilme özelliğinden dolayı her yere kolaylıkla monte edilebilirler. Elips şekilli olmaları da hareket kabiliyetinin yüksek olmasına yardımcı olur. Bu ürünlerin duvar bağlantı elemanları da aynı kalınlığa sahiptir.

Duşakabinin iskeleti vazifesi gören profillerin mukavemetinin yüksek olması gerekir. Diğer duşakabin parçalarını kaliteli olarak satın alıp duşakabin profili için daha az bütçe ayırmak bütün sistemi bozabilir. Çünkü bu sistem tüm mekanizma ve ekipmanları ile bir bütün olarak monte edilir ve kullanılır. Bu ürünler akrilik malzemeden imal edildiklerinden dolayı ömür boyu paslanmazlık garantisi vadeder. Kapalı bir ortamda bulunan profil rayları içinde tekerlekler düzgün hareket ediyorsa yerinden çıkması söz konusu değildir. Bu şekilde çalışma prensibine sahip olan profillerin garanti süresi uzamaktadır.

Eloksal Kaplı Duşakabin Profili

Eloksal kaplı yani krom profiller özel olarak imal edilmektedir. Krom kaplama özelliğinden dolayı sızdırmazlığı yüksektir. Bu ürün en çok tercih edilen duşakabin profilleri arasındadır. Eloksal işlemi yüzeyde yapay oksit tabakası oluşturmaya dayalıdır. Bu işlemde elektrokimyasal bir proses uygulanır. Korozyon gibi dış uyaranlara maruz kalsa dahi kesinlikle özelliğinden herhangi bir şey kaybetmez. Alüminyumun kendine has görüntüsünü bozmadan siyah ve kahverengi tonları ya da bakır ve altın rengi verebilen elektrokimyasal yüzey işlem tipi eloksal olarak ifade edilir.

Beyaz Duşakabin Profili

Yapı ve inşaat sektöründe sıkça tercih edilen beyaz profil hem suya dayanıklı olması hem de maliyet açısından uygun olması nedeniyle tercih edilmektedir. Profile rengini veren beyaz madde dış darbelerde canlılığını yitirmez, solmaz ve paslanmaz. Genellikle mika duşakabin camı ile birlikte tercih edilen bu ürün büyük ve küçük farklı duşakabinler için kullanılmaktadır.

Elips Duşakabin Profili

Elips profiller diğer standart profillerden farklı olarak daha çok avantaj sunmaktadır. Bu profiller montaj açısından daha kolay ve kullanışlıdır. Bu profil çeşidi eski zamanlarda sadece mimari ve denizcilik alanlarında kullanılmıştır. Ancak zamanla etki alanını genişletip duşakabin gibi özel sistemlerde dahi tercih edilmeye başlanmıştır. Ayrıca bakım ve maliyetleri düşük olduğundan farklı mekanlarda kullanıma uygundur.

Parlak Duşakabin Profili

Duşakabinler için paslanmaz özelliği taşıdığından dolayı parlak profillerin kullanımı yaygındır. Genellikle yapı ve inşaat alanlarında bu profiller hafif oldukları için de tercih edilir. Kabine sıçrayan su ve sabun lekesi bu tarz profillerin üzerinden kolaylıkla temizlenir. Ağır kimyasallar ve sert cisimler uygulanmadığı sürece uzun ömürlü olarak kullanılabilir.

Mat Duşakabin Profili

Mat profiller banyo sistemlerinde büyük yer dolduran duşakabinler için ilk seçimler arasındadır. Mat alüminyum profil bir bakıma işlenmemiş bir profildir. Leke tutmayan özelliği sayesinde uzun süre kullanılabilir. Temizlik sırasında asidik ya da alkali temizlik maddeleri kullanılarak güvenle temizlenebilir. Bulaşık teli ve benzeri malzemeler kullanılmadığı sürece çizilme ya da kararma yapmaz. Ayrıca oksitlenme sorunu yaşatmamaktadır.

Duşakabin Profili Boyama Nasıl Olur?

Duşakabin profili boyama teknikleri usulüne uygun ve doğru bir şekilde yapılırsa ilerleyen safhalarda renk atma, kararma ya da deformasyon kesinlikle görülmemektedir. Boyama yaparken birtakım kurallara tek tek uymak şarttır. Duşakabin profili boyama esnasında uyulması gereken basamaklar şu şekildedir:

  • İlk olarak boyanacak yerin kirden ve yağdan arındırılarak boyaya hazır olması gerekir.
  • Sonraki işlemde boyanın profil yüzeyine iyice nüfus etmesini sağlamak için bazı asitler kullanarak kromat işlemi uygulanır. Bu işlemin yapılış amacı profil üzerinde boyayı tutacak manyetik bir alan oluşturmaktır.
  • Boyası yapılmış olan duşakabin profili yüksek ısılı fırına gönderilir. Burada boyanın iyice profile yerleşmesi sağlanır.

Bu tekniklere uygun olarak boyanan profillerde kesinlikle leke ve kararma gibi problemler olmaz. Eğer profil üzerinde aşındırıcı ve sert kimyasal kullanılırsa kullanıcı kaynaklı olarak deformasyon görülebilir. Bu gibi sıkıntılar ile karşılaşmamak adına profillerin yumuşak bir bez ve doğal temizlik ürünleri ile temizlenmesi gerekir.

Duşakabin Profili Nasıl Temizlenir?

Duşakabin profili üzerindeki boya uygun teknik ve yöntemlere göre fırınlanarak kullanıma uygun hale getirilmektedir. Ancak temizlik esnasında uygulanan bazı yöntemler zamanla kararma, oksitlenme ve bozulma yapabilir. Piyasada satılan içeriğinde ağır asit ve benzeri içerikler bulunan bazı temizlik ürünleri profil üzerinde aşınmaya neden olabilir. Profiller dış darbelere karşı dayanıklı olacak şekilde üretilmesine rağmen kullanıcılardan kaynaklanan bazı işlemler yıpranmaya yol açabilir.

Duşakabin profilinin esasında her banyodan sonra günlük olarak temizlenmesi üzerinde birikmiş kir, sabun artığı ve su lekesi oluşmamasını sağlar. Bunların yüzeyden arındırılması için yumuşak bir bez ve içinde asit olmayan ürünlerin kullanılması gerekir. Eğer içeriğinde solvent gibi maddeler bulunan bir ürünle temizlik yapılacaksa önden küçük bir alana test yapılması gerekir. Özellikle doğa dostu ve çevreye zarar vermeyen temizlik malzemeleri bu ürünün temizliği için son derece uygundur.